Matematik ödevi. Bu iki kelime sizi nasıl hissettiriyor? Daha da önemlisi, çocuğunuza nasıl hissettiriyor? Sizi korkutuyor mu?
Birçok çocuğun, matematik hakkındaki düşüncesi dördüncü sınıftan sonra değişir. Ya çok zor ya da sinir bozucu olduğunu ifade eder. Peki anne-baba olarak bu durumla nasıl başa çıkacaksınız?
İlk olarak, ailenizin kelime dağarcığından “matematik zor, ben matematiği anlamıyorum, ben matematikte iyi değilim” gibi ifadeleri çıkarın ve hatta yasaklayın. Çocuğunuz bu şekilde konuşmasın. Siz de öyle olduğunu düşünseniz bile bunu dillendirmeyin.
Çocuğunuzun ödevlerini yapmasını bekleyin ve olumlu yorumlarla onu destekleyin. Ödev zamanı gerginleşiyorsa bizden yardım alın.
Her şeyden önce, matematiğe ödev olarak değil eğlenceli bir faaliyet olarak yaklaşın!
Tam olarak göreviniz, matematiği çocuğunuza öğretebileceğiniz anları yakalamak, çocuğunuzun sorularını dinlemek, ona soru sormak ve gerekirse onunla birlikte öğrenmek.
Kendinizi çocuğunuzun matematik koçu olarak düşünün.
Dama ve Amiral Battı gibi eski oyunları zaten biliyorsunuz. Ama Colorku (Renkli Sudoku) hiç duydunuz mu? Matematiği sevdirecek yeni oyunlar keşfedin.
Yakınlarda bir matematik veya bilim müzesi var mı? Matematik köyü, bilim şenliği ya da ABAKÜS MATEMATİK EVİ’ni ziyaret edin.
Gereksiz ve fazla tekrar sıkıcıdır. Bir konuyu anladığında çok fazla tekrar yaptırmayın. Biraz zaman geçince o konuyu genel testlerin içinde veya çocuğu boğmadan ufak quizlerle kontrol edin. Ha bir de şu gereksiz matematik kartlarını bırakın.
Üçüncü sınıf ve üstü çocuğunuz için matematiği çeşitli aktiviteler ile eğlenceli hale getirin!
“Bu hızla Ankara’dan İstanbul’a kaç saate gideriz? Alışveriş listemizi yapalım ve markette kaç lira tutacağını bul? Aile bütçemizi kontrol edelim...”
Çocuğunuz, sizin matematiğe olan ilginizi gördüğünde, matematiğin önemini ve değerini anlayacaktır.
Çocuğunuza gelir ve giderlerini kaydetmesi için bir defter verin ve harçlıklarını yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olun.
Matematik neredeyse her konuyla ilgilidir. İşte sadece birkaçı!
Çocuğunuz futbol hayranı mı? İstatistikleri gösterin. Averaj ve puan hesabını yaptırın. Çocuğunuzun zekası için bir uzmandan yardım alın. (Çocuk zekası ile ilgili makale için https://www.erdempsikiyatri.com/wisc-r-cocuklar-icin-zeka-testi-nedir-kimlere-uygulanir adresini ziyaret edebilirsiniz.)
Çocuğunuz kıyafetlere mi ilgi duyuyor? Bir mağazayı ziyaret edin ve rüya gibi bir kombin oluşturmak için maliyeti hesaplatın.
Çocuğunuz bilgisayara ilgi duyuyorsa, yeni başlayanlar için bir kodlama kursu bulun.
Lego çocuğunuzun en sevdiği oyuncak mı? Karmaşık bir ev tasarlayın ve birlikte yapın.
Doktor sırası mı bekliyorsunuz? Yemeğinizin gelmesini mi bekliyorsunuz? Oyun veya parkta salıncak sırası mı bekliyorsunuz? Kolaya kaçığ cep telefonu kurcalamayın veya iPad'in cazibesine karşı koyun. Matematik hakkında konuşmak için mükemmel bir zaman!
“Bir pizzanın 1 / 2’si mi büyük yoksa 3 / 4'ü mü?” Resim çizerek doğrulayın. Ya da peçeteyi bölerek gösterin.
“Şu puan farkına bak. Bizim takım 14 puanda. Rakip takım 21? Bu fark kaç haftada kapanır?”
“Bu parkta kaç kişi var?”
“Yarım depo yakıt kullandıysak ne zaman yakıt doldurmalıyız?”
“6 adet şişe soda 5 lira. 24’lük koli ise 16 lira. Hangisi daha karlı bir alışveriş? ”
“Bu kupon bize bu alışverişten % 15 indirim sağlıyor. Alışveriş tutarımız 100 lira ise ne kadar tasarruf edeceğiz? ”
Gerçekten bazı büyüleyici hikayeler var! Cahit Arf, Ali Kuşçu ve Ali Nesin bunlardan birkaçı. Susie Johnson McAfee gibi başarı öykülerini de çocuğunuza anlatabilirsiniz.
Bilgisayarınız bozuldu ve kapandı. Bu durumlarda sakince gelip sorunu halleden ve size bilgisayar dâhisi gibi gelen arkadaşınızı hatırlayın. Belki de zaten böyle birisiniz.
Matematikle ilgili olması izlenmesi gereken yol budur. Olaya sadece çözülmesi gereken bir problem olarak yaklaşmak lazım. Sabreden bazen de dışarıdan yardımedin. “Eğlenceli” ve “kolay” aynı şey değil. Matematiğin eğlenceli olmasını sağlayan aynı zamanda zor oluşu!
Görsel hafızasını canlı tutun. Resimli ve eğlenceli matematik kitapları alın.
Bunlar işe yaramazsa veya benim bunlara vaktim ve sabrım yok diyorsanız bize gelin. ABAKÜS MATEMATİK EVİ çocuğunuzun ve sizin matematiği sevmesini sağlar.