Sevgili Matematikseverler,
Ben bu satırları yazarken, şu anda ,500 dolayında lise öğrencisi genç Cahit Arf Matematik Günleri’nde ter döküyor. Üç saatlik süreleri olmasına karşın birçoğu bir saat sonra salonu terketti. Galiba daha önce terk edeceklerdi de izin verilmedi.
Neden çıktıklarını sordum.
__Yapamadık… dediler.
Sanki onlara yapın diyen oldu! Biz yapın demedik ki, sadece yapmaya çalışın dedik!
İnsanın hayatta kaç kez üç saat boyunca düşünme fırsatı olur ki? Böyle bir fırsat kaçar mı? Ceza yok, sınıfta kalma yok, azarlayan yok, bağıran çağıran yok. Aç susuz değiller, üşümüyorlar, karınları tok sırtları pek… Bedavadan üç saat düşmüş gökten düşünmek için…
George Bernard Shaw galiba ‘’insanlar, demiş, ayda bir ya da iki kez düşünürler. Bense haftada iki kez düşünerek ekmek paramı çıkarıyorum…’’
Erken çıkan öğrencilerin asıl başarısızlığı sorulan soruları yapamamak değildir. Onların asıl ve en önemli başarısızlığı başarısızlık karşısında yılmaları, yapamadıkları bir soruyla üç saat boğuşmamaları, hemen pes etmeleri, düşünmekten zevk alamamalarıdır.
Düşünmek, üstelik yanıtı bulamadan düşünmek, evet zordur, evet acı verir; ama bundan, acı biberin tadına benzer bir zevk de alınabilir.
Doğada ‘’en az enerji harcama’’ yasası geçerlidir. Örneğin ışık, bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en az enerji harcadığı yolu seçer. İnsanda doğanın bir parçası değil mi? Düşünmeden yaşamayı seçiyor. Düşünmek zordur enerji gerektirir.
Çocukların suçu ne? Bilmiyorlar ki düşünmenin keyfini, öğrenmemişler ki, öğretilmemişler ki. Hatta tam tersi öğretilmiş. Üniversite sınavına girecek öğrencilere analar babalar ve öğretmenler ne tavsiye de bulunurlar?
_Eğer bir soruyu yapamıyorsan, sakın ha o soruyla fazla zaman geçirme. Yapamadığın soruları geç. Aman düşünerek zaman kaybedeyim deme! Aman ha sakın ola ki düşünme!
Düşünmenin başarısızlığa, hatta felakete neden olduğu bir sistem yarattık.
Her başarısızlığa uğradığında pes eden bir bilim adamı ya da matematikçi düşünebiliyor musunuz? Yaratıcı her insanın hayatı başarıdan çok başarısızlıklarla dolu değil midir? Hep başaran, durmadan başaran biri herhangi bir şey başarmış olabilir mi? Başarı o kadar kolay mı?
İnsanoğlunun en güzel, en yüce, en soylu, en öğünülesi eserlerini başarısızlıktan korkmayanlar yaratmışlardır.
Prof.Ali NESİN
ABAKÜS MATEMATİK EVİ başarısızlıktan korkmayanların hatta tüm başarıların bin başarısızlıktan geçtiğini bilip başarısızlıkların üstüne üstüne gidenlerin ve mücadeleye yılmadan korkmadan devam edenlerin tek adresidir…